Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Απαράδεκτη η ΚΥΑ της κυβέρνησης της ΝΔ για την πυροπροστασία

 


Απαράδεκτη η ΚΥΑ της κυβέρνησης της ΝΔ για την πυροπροστασία

Βέροια, 11/04/2024

Με έγγραφό του προς τους Δήμους, πριν από λίγες εβδομάδες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βάζει σε εφαρμογή Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας, η οποία απογειώνει για μια ακόμα φορά το αφήγημα της ατομικής ευθύνης στην προστασία από τις δασικές πυρκαγιές.

Με αυτή την ΚΥΑ η κυβέρνηση της ΝΔ μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις κρατικές ευθύνες για τη μη υλοποίηση ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη και θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή μας και όχι μόνο η συγκεκριμένη ΚΥΑ αφορά ολόκληρα χωριά, ακόμα και περιοχές της πόλης της Βέροιας που βρίσκονται σε μια ακτίνα τριακοσίων μέτρων από δάση ή άλση.

Οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές θα αναγκαστούν να επωμιστούν ένα τεράστιο και δυσβάστακτο κόστος για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους όρους και στις υποχρεώσεις της συγκεκριμένης ΚΥΑ, ενώ ήδη πληρώνουν όπως και όλος ο λαός του Δήμου μας μια βαριά άμεση και έμμεση φορολογία, το ληστρικό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τα αυξημένα για μία ακόμα φορά από τη Δημοτική Αρχή του κ. Βοργιαζίδη δημοτικά φοροχαράτσια.

Παράλληλα με την ίδια ΚΥΑ οι Δήμοι φορτώνονται με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες η Δημοτική Αρχή του κ. Βοργιαζίδη επιλέγει απλά να περιγράφει και επί της ουσίας να αποδέχεται την όλη κατάσταση που πετάει το μπαλάκι της πυροπροστασίας στους δημότες.

Επίσης, να σημειώσουμε και την επιλεκτική αφωνία και την απαξίωση της Δημοτικής Αρχής του κ. Βοργιαζίδη να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα που έχουμε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για το αν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιπυρική προστασία ενόψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου καθώς και για το αν έχει γίνει η σχετική προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας για τους υπαλλήλους του Δήμου, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών σύμφωνα με τα σχέδια του Δήμου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τον λαό του Δήμου Βέροιας να απορρίψει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να διεκδικήσει μαζί μας από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση:

● Την απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ.

● Καμία μετακύλιση κόστους στις πλάτες των δημοτών.

● Ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας.

● Ικανές υπηρεσίες στελεχωμένες με αποτελεσματικά μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: